LIBERbloggen

Reisen til det moderne mikroforleggeriet

LIBER Community

LIBER Community for Mikroforleggere

April 29, 20244 min read

LIBER Community for Mikroforleggere

LIBER er et nytt tilbud inn i en bransje som tradisjonelt har vært ganske lite endringsvillige.

Det er kanskje ikke så rart med tanke på at det er et system som er bygd opp omrking en struktur hvor noen tjener på at strukturen opprettholdes. Ny teknologi gjør det vanskelig å opprettholde den samme strukturen, det er rett og slett for fristende å gjøre ting mer rasjonelt, billigere og mer bærekraftig.

Derfor har LIBER etablert Community, fordi vi har større slagkraft om vi står sammen.

Community fordrer at det er snakk om flere enn ett individ, og at det er noe som er felles.

LIBER Community er allerede oppe i over 20 forfattere med egne mikroforlag. Det er en god start allerede før vi er i gang. Det vi har felles er at vi alle er forfattere og driver egne mikroforlag.

Tenker du at LIBER Community kan være noe for deg, så sjekk oss ut på hjemmesiden vår.

Egentlig hadde jeg mest lyst til å snakke om KI, kunstig intelligens. I den forrige bloggen var også dette tema, og stadig flere gir uttrykk for at dette er spennende – og litt skummelt.

LIBER hadde den første ManusCampen om KI 20. april og vi var en liten gjeng. Noen hadde aldri sjekket ut ChatGPT. Terskelen hadde vært for høy. Men når vi først var i gang med å leke, hadde vi det utrolig morsomt og jeg tror de fleste kom ut av ManusCampen med en ny åpenbaring om hva KI kan hjelpe forfattere med.

Vi må slutte å fokusere på det skumle. Vi må stole på at de som kan mer enn oss, sørger for retningslinjer som står seg. Vi må konsentrere oss om hva KI kan gjøre for oss, og ikke minst hva den ikke bør gjøre for oss. Derfor har vi laget KI-vettregler for forfattere.

LIBERs KI-vettregler

I LIBER har vi sagt at vi skal vær moderne og fremstidsrettet. At vi er først ute med KI-vettregler for forfattere skulle bare mangle. I tillegg har vi nå fått mange som har spurt om når vi skal holde neste kurs. Det kommer, vær du sikker. Men akkurat nå jobber vi med så mange ting.

Vi skal som sagt slippe LIBER Community 2. mai og det er bare noen få dager til. Vi jobber døgnet rundt, Linn, Linda og Jeg. Ikke bare skal vi lage et fellesskap, vi skal også tilby både kurs og tjenester til en rimelig pris til alle som kobler seg på. Vi har nemlig en klar tanke om at dersom vi skal få til endringer i bokbransjen må vi være mange som går i takt. Ikke minst må vi gå i samme retning.

LIBER. Enda et forlag, er det mange som sier. Men neida. LIBER er ikke et forlag. Vi kan strekke oss og si at vi ønsker å bli et moderne forlagshus med tiden. Men ikke et sånt forlagshus vi kjenner i dag. Et forlagshus hvor mikroforlag kan ta bolig og jobbe sammen for å bedre forholdene for forfattere som eier egne mikroforlag. Da må vi jobbe med forleggeri.

Forleggeri er et fag som alle bør kunne. I dagens moderne digitaliserte verden er det ikke lenger noe hokus pokus å utgi bøker. Men det er fremdeles et håndverk å skrive dem, manus skal fremdeles brekkes om, omslag skal lages og bøkene skal trykkes. De skal selges og distribueres. Kanskje i en annen rekkefølge enn før.

I LIBER tenker vi nytt og alternativt. Vi vil at forfattere som ønsker det skal få eie egne åndsverk. Vi tror at lesere i fremtiden vil være mer opptatt av forfatteren som skriver boken, enn av forlaget som gir den ut. Vi vet at mange er opptatt av at pengene for boken skal tilfalle forfatteren og ikke andre forlag og forlagseiere i utlandet, slik det nå i stadig større grad blir.

Vi ønsker at det er forfattere som skal få være med å bestemme hvilke bøker som skal gies ut, det er en viktig del av ytringsfriheten. Så får leserne bestemme om de vil lese dem eller ikke. Forleggere var i sin spede begynnelse bokhandlere som ville hjelpe forfattere til å utgi bok. I dag kan det virke som om det er forfatterne som skal hjelpe de store forlagene å tjene penger.

Ja, som du skjønner har vi klare meninger her i vårt herlige LIBER.

Det skal aldri være noe tvil om hvilken side vi står på i kampen mellom forfattere og forleggere. Bare det at vi har fire forfatterforeninger og en dominant forleggerforening som ikke kan bli enige om hvordan bransjen skal utvikle seg videre, sier noe om at gangsynet er blitt blendet av for mange roller og posisjoner. Og alt dette skjer mens samfunnet sliter med at lesingen går ned hos den oppvoksende generasjon. Har den menneskelige hjerne sluttet å tenke fornuftig?

Kanskje blir det KI som må redde oss likevel?

Beste hilsen

Audhild

blog author image

Audhild

Gründer og forfatter Audhild Hjellup Lønne er CEO i Mikroforlagene LIBER og jobber for å øke kunnskap for at fremtidens forfattere skal være i stand til å forvalte sine egne åndsverk og tjene pengene på dem selv.

Back to Blog